Védelem alatt álló tájház felújítása

Ügyfél neve
Perőcsényért Alapítvány
Megvalósulás helyszíne
Perőcsény
Pályázat benyújtásának éve
2009
EMVA támogatási kör
Vidéki örökség megőrzése
Beruházás megvalósulásának ideje
2012.12.31.

Az Alapítvány 2009-ben a Vidékfejlesztési program keretében pályázott Perőcsény község Tájháza veszélyessé vált teljes tetőszerkezetének felújítására, kerítés, lépcső és korlát építésére. A következő évben elnyert 1.378.386,- forint támogatás csak szerény kereteket biztosított a tervezett munkák elvégzéséhez, sok társadalmi munkaórára volt szükség. A felújításhoz, a tetőcseréhez, a kerítés, a lépcső és a korlát építéséhez szükséges tervdokumentációt Kátai Éva építészmérnök készítette el. A műemlékvédelmi hatóság által is elfogadott terveknek megfelelően kellett eljárnunk. Ezért többször a könnyebb, korszerű megoldások helyett is hagyományos módszerekkel végeztük az építést. A 25 méter hosszú 5 méter széles épület fa szerkezeteiről Varró Beáta faanyagvédelmi szakértő írt szakvéleményt. Útmutatásai alapján újítottuk fel az istálló gerendáit és teljes mennyezetét, két gerendát kicseréltünk, két törött kötőgerendát pedig kijavítottunk, több helyen a szarufákat a jobb súlyelosztás miatt alátámasztással megerősítettük. A megvásárolt faanyagokat tűz és gombásodás ellen merítéses módszerrel impregnáltattuk. A tető bontási és építési munkálataira Vass Mihály épületasztalos vállalkozóval kötöttünk szerződést. A bontás-építés időbeli ütemezését, a szükséges anyagok beszerzését, a segítő emberek, brigádok megszervezését dr. Buglya Sándor végezte. Különböző bontásokból sok faanyagot, gerendát, deszkát, tetőcserepet, kúpcserepet kaptunk a falu lakóitól. A tető bontásakor derült ki, hogy az összes szarufát és minden tetőlécet korhadás miatt le kell cserélni. 7,7 köbméter faanyagot, 890 méter tetőlécet használtunk fel. A megújult tetőszerkezetre felkerültek a cserepek, végül disznószőrös kikenéssel rögzítettük a kúpcserepeket. A ház utcai homlokzatát hagyományos mintájú díszítő deszkával zártuk le. Használt, bontott anyagokkal deszkáztuk be az ereszalját a ház teljes kerületén. A lakóépület és a gazdasági épület közötti emelkedőn felújítottuk a terméskövekből épült lépcsőt, mellé korlátot szereltünk. A romos házvéget támfallal biztosítottuk a beomlástól. A gazdasági épület mögött vízelvezető árkot ástunk és patakkővel töltöttük fel, hogy a domboldalról lezúduló esővíz elkerülje a falakat. A munkálatokat a falhibák és a tornác járófelületének tapasztásával, valamit a fal meszelésével zártuk 2011-ben. 2013-ban megkaptuk a műemlékvédelmi hatóság Használatbavételi engedélyét.