AGATA Projekt bemutató

2021.05.24. 10:57:04

A Börzöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület partnerként részt vesz az "AGATA" című, helyi termékek értékesítését és helyi értékek megtartását elősegítő projektben.

A projekt bemutatása:

A vidéki térséget gyakran a város ellentéteként, városi térként tekintik. Egy vidéki térségekben gazdag országban folyamatosan változások mennek végbe, és ezeket az alkotó tényezők csoportjai - természeti, kulturális és antropogén összetevők - okozzák. A vidéki térségek nagy jelentősége abban rejlik, hogy a vidéki táj örökségünk részét képezi és fontos tanúja a múltnak, az ember és a természeti környezet jelenlegi kapcsolatai pedig építik a vidéki környezetet.

Nemcsak Szlovákiában vagy a visegrádi országokban, hanem Európa-szerte megfigyelhető, hogy a vidéki területek a mezőgazdaság jelentőségének csökkenésével és a népesség kiáramlásával néznek szembe, ezért a vidék diverzifikációjával kell foglalkozni a vidék újjáéledésével. A vidéki területek általában nagy turisztikai potenciállal rendelkeznek, de nagyon gyakran hiányzik a stratégia és a kiegészítő tervezés. A helyi ételek és borok minden bizonnyal a terület népszerűsítésének eszközei lehetnek – minden területen megtalálható néhány jellegzetes termék: hagyományos élelmiszerek és biodiverzitású termékek, helyi borok, kézzel készített termékek stb.

Figyelembe véve a fent említett tényeket, az AGATA projekt célja egy olyan eszköztár létrehozása, amely segíti a vidéki embereket, döntéshozókat és vállalkozókat a korai stádiumú szolgáltatások beindításában, amely magában foglalja a módszertant, a döntéshozatali eszközöket, a tananyagokat és egyéb stratégiailag tervezett készletek. Ennek az eszközkészletnek az általános célja, hogy elősegítse a helyi agroturisztikai gazdaság növekedését azáltal, hogy a vállalkozókat támogató közösséget hoz létre, és olyan környezetet hoz létre, ahol a feltörekvő startupok tanulhatnak, tesztelhetnek, alkothatnak, méretezhetnek és fejlődhetnek.

Az intellektuális kimenetek és a kapcsolódó konkrét célok a következők:
IO1 – AGATA Regionális Hálózat és Eszköztár: Az alapvető eszköztár az Ízközpont kialakításához:
- Helyi szereplők hálózatának kialakítása, amely hozzájárulhat egy régió fejlődéséhez

IO2 - AGATA Actions Tervek az Ízközpont fejlesztésére: Innovatív módszertan az enogastronomy jellemzésének javítására kiválasztott területeken:
- A területi mezőgazdasági hivatásokhoz kötődő, minőségi mezőgazdaságot célzó termelések feltárása, valamint a jellegzetes termények, élelmiszerek és borok népszerűsítése, márkák megszerzése
- A Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Szakterületek aktiválásával és a helyi lakosság szolgáltatásainak javításával az Ízlési Központot a helyi hivatásokhoz igazítani.
IO3 - AGATA online tanfolyam: Multimédiás, nyíltan hozzáférhető oktatási források

A projektben résztvevő partnerek:

A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre, a megvalósítási határidő: 2022. december 14. A projekt előrehaladásáról folyamatosan jelentéseket teszünk közzé a honlapunkon!