LOCAL products - Erasmus Plus Youth Exchange

2016.06.09. 13:30:05

LOCAL products - Erasmus Plus Youth Exchange

Székelykeresztúr-Románia

Egy ifjúsági csere program, ahol a fő téma a helyi termékek voltak és annak fontossága. A projektben Szlovénia, Spanyolország, Olaszország, Románia és Magyarország vett részt. Minden országból 5 résztvevő volt (18-30 éves) és egy-egy csapatvezető.

A májusi találkozót megelőzte egy két napos megbeszélés, amiben a csapatvezetők vettek rész. Nagy segítség volt abban, hogy ők is jobban átlássák a projektet és megtalálják a megfelelő résztvevőket.

A találkozón készült képek megtekinthatóek a Galériában: http://borzsonyleader.hu/galeria/erdelyi-erasmus-utazas-i

Május végén zajló egy hetes ifjúsági cserén minden ország bemutathatta egyik helyi termékét és annak elkészítését. Az olasz csapat házi sört készített, spanyolok használt olívaolajból főztek szappant, szlovénok bemutatták a bányász-palacsintájukat és a romániai csapat meg citromfű szörpöt és rebarbara dzsemet készített. Mi linzer karikát sütöttünk helyi bogyós gyümölcsből készült lekvárral (szeder, fekete ribizli és málna) töltve.

Az elkészített termékeket szépen becsomagoltuk és a helyieknek is bemutattuk a szombati piacon. Mindenki, aki ellátogatott az asztalunkhoz kapott ajándékba egy-egy terméket.

Délutánonként izgalmas előadásokon és foglalkozásokon vettünk rész. Nagyon jó szimulációs gyakorlat segítségével láthattunk bele abba, hogy milyen utat tesz meg egy termék az alapanyagtól a boltig és hogyan alakul az ára. A játékban a kávé útját néztük meg.

Esténként minden résztvevő ország bemutathatták saját országukat és kultúrájukat. Megtanultunk néhány lépést a flamenco táncból meg az olasz néptáncból is. Hallgattunk szlovén népzenét és néztünk gyönyörű imázs filmeket.

Minden résztvevő a tapasztalat és tudás mellet gazdagodott egy Youth Pass-szal is. Ez egy olyan oklevél, amely összefoglalja azokat a képességeket, amelyeket a foglalkozás alatt az adott jelentkező elsajátított. Most már egyre több munkahelyen való jelentkezésnél „plusz pontot” jelent, ha valaki rendelkezik ilyen oklevéllel.

Az út képei megtekinthetőek a Galériában: http://borzsonyleader.hu/galeria/erdelyi-erasmus-utazas